Sunnuntai-aamu 7.9. valkeni Jämsässä varsin sumuisena. Hyvin nukutun yön jälkeen lähdettiin koiran kanssa aamulenkille Jämsänjokivarteen ja aika lailla rauhassa siellä saatiin aamusta nauttia. Jos olisi ollut yhtään enemmän aikaa, niin olis ollut aivan ihana kierrellä pidempään entisen kotikaupungin katuja sunnuntai-aamun hiljaisuudessa. Majapaikassa aamiainen oli jätetty jääkaappiin valmiiksi aikaisia lähtijöitä odottamaan. Jotkut olivat olleet liikkeellä jo ennen meitä ja kahvit oli pannussa valmiiksi tiputeltuna. Koska aamupalatarjoilu oli ihan meidän huoneemme vieressä eikä paikalla näkynyt ketään muita, tuli Uula minun seurakseni. Tosin hänellä oli ihan oma aamupala huoneessa... OnniDog-aamun ohjelmassa oli tutustuminen agilityyn ja rally tokoon, joten seuraavaksi hop, nokka kohti Himosta!
Agilityesteitä on käyty ihmettelemässä joskus aikaisemminkin, joten ihan vieraita erilaiset häkkyrät eivät olleet. Uula on varsin ennakkoluuloton kaveri, mitään estettä se ei osannut arastella. Hienoisena miinuksena oli se, että alkeis- ja jatkoryhmä oli yhdistetty ja pari tyttöä teki radanpätkää kahden erittäin innokkaan bortsun kanssa. Ylläripylläri Uulakin hiukan meinas lämmetä kun ne haukun kanssa rallasivat putkea ja hyppyesteitä. Tässä vaiheessa ei meillä tarvis vielä kauheesti vauhtia olla...

Paikallinen Jämsän Seutu kävi myös seuraamassa tapahtumaa.
Aamupäiväisen aivojumpan jälkeen koira pääsi autoon huilaamaan kun minä suuntasin odotetulle Tuire Kaimion luennolle "Koiran käyttäytyminen, oppiminen ja palkitseminen". Luento aloitettiin alusta eli koiran perimästä: sekä arkuus/rohkeus että arsykekynnys ja palautuminen ovat voimakkaasti perinnöllisiä ominaisuuksia. Lisäksi myös kasvuolot kasvattajan luona vaikuttavat koiran käyttäytymiseen. Tuire mainitsi erityisesti herkkyyskaudet eli tietyn käytöksen puhkeamisen ajankohdan, jolloin käytöstä on helpointa vahvistaa tai sammuttaa. Esimerkiksi jos koirasta ei toivota kovaa kaivamaan, voidaan käytös sammuttaa kun muutamaksi viikoksi estetään kaivaminen silloin, kun käytös ensimmäisen kerran puhkeaa. Pumien kohdalla kasvattajalla on varmasti mahdollista vaikuttaa siihen minkä verran pennut oppivat haukkumaan ts. onko se jatkuvaa huvikseen "räkytystä" vai jonkin asian ilmaisemista tarvittaessa. Tällaista vaivannäköä kasvattajalta ainakin minä omistajana arvostan todella paljon! Sosiaalisen käyttäytymisen alkeet opitaan pikkupentuaikana emän ja sisarusten kanssa, mutta asiaan pitää kiinnittää huomiota myös pennun uudessa kodissa. Tuiren näkemys oli, ettei puolen vuoden ikään mennessä saisi tulla yli viikon jaksoa tapaamatta toisia koiria, jotta pentu oppisi sosiaalisen käyttäytymisen kunnolla. Tähän olen itse joutunut panostamaan, koska Uula on ainokainen koira ja pentuaikana vierailtiinkin tuttujen koiraihmisten luona sekä koirapuistossa ahkerasti. Toki omistajan kannattaa yrittää varmistaa että kaikki kohtaamiset olisivat positiivisia.

Kaikenkaikkiaan luento oli todella mielenkiintoinen ja sitä olisi jaksanut kuunnella vaikka koko päivän. Tässä on koostettuna lähinnä kaikkein eniten mieleenjääneet asiat, mutta lisätietoahan löytyy Tuiren kirjoittamista kirjoista vaikka kuinka. Löysin myös hieman kattavammat muistiinpanot eräästä toisesta blogista, joten jos kiinnostaa, niin käykää ihmeessä tsekkaamassa.
Kokonaisuutena olin oikein tyytyväinen OnniDog tapahtuman antiin. Harvoin on mahdollisuus päästä tällaisille luennoille, saatika että niitä on useampi muutaman päivän sisällä. Suosittelen tsekkaamaan tarjonnan, kun OnniDog´15 tapahtuma lähestyy. Ajankohtahan on 10.-13.9.2015 ja paikkana mahtaa olla edelleen Jämsän Himos.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kaikki kommentit otetaan ilolla vastaan!