sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Tieto lisää tuskaa, vai lisääkö sittenkään...

Innokkaana lukijana olen kahlannut useita koirakirjoja läpi ja ajattelin jakaa näitä myös teidän kanssanne. (+ tässä nämä pysyy kätevänä muistilistana itsellenikin)

Kirjat eivät ole missään tärkeysjärjestyksessä, olen lisäillyt niitä listaan sitä mukaa kuin on mieleeni tullut. Jokaisessa näistä kirjoista on ollut juttuja, jotka ovat lisänneet ymmärrystäni koirista sekä niiden kanssa elämisestä ja kouluttamisesta. MUTTA, mitään kirjaa ei kannata lukea kuin "piru raamattua" vaan miettiä miten tämä toimii omalla kohdalla vai toimiiko mitenkään. En itsekään allekirjoita kaikkia kirjoissa kerrottuja asioita tai konsteja, mutta nämä kirjat ovat kuitenkin sellaisia minkä lukemista voin suositella kaikille koiraihmisille.

Kommentteja otetaan mielellään vastaan ja toivoisin, että myös muut bloggarit innostuisivat kertomaan mitä kirjoja ovat lukeneet ja hyväksi todenneet.Koirankorjauskirja, Pertti Vilander ja Lilli Loiri-Seppä
"Pertti Vilanderin koirankoulutusmetodi perustuu koiran omaan logiikkaan ja laumakäyttäytymisen ymmärtämiseen.Kirja on tarkoitettu paitsi ongelmien ennaltaehkäisyyn, myös niille ihmisille, jotka ovat vihaisia ja väsyneitä koiransa käyttäytymiseen: puremiseen, rähisemiseen, tarpeiden sisälle tekemiseen, omaisuuden tuhoamiseen. Kaikille koirien emännille ja isännille, joiden voimat ja kaikki konstit on käytetty loppuun ja jotka kenties jo pyörittelevät mielessään sitä viimeistä vaihtoehtoa, eläinlääkärin piikkiä. Ihmisille, joiden koiraelämästä puuttuu kaikki ilo. Kirja tuo yhteisymmärrystä ja sopusointua niihin koiraperheisiin, joista se on puuttunut.Kirja valaisee myös erikoisen miehen ihmeellistä suhdetta koiriin. Elämän traagiset lähtökohdat ajoivat pienen pojan koirien pariin, mikä on johtanut elämänmittaiseen seikkailuun koirien parissa. Pertti Vilanderilla on poikkeuksellinen lahjakkuus, intuitiivinen taito ymmärtää koiran kieltä."Koiran silmin, Alexandra Horowitz
"Vaikka koira on ollut ihmisen paras ystävä jo kymmeniätuhansia vuosia, emme tiedä, miten koira kokee ja ymmärtää maailman. Koirat sen sijaan tuntuvat ymmärtävän meitä välillä paremmin kuin me itsekään. Käyttäytymistieteilijä ja psykologi Alexandra Horowitz kutsuu lukijan katsomaan maailmaa koiran näkökulmasta: Mitä kaikkia hajuja koira pystyy uskomattoman tarkalla vainullaan aistimaan? Mitä se oikeastaan matalalta korkeudeltaan näkee? Mitä koira ymmärtää? Näihin ja muihin koiran mieltä koskeviin kysymyksiin Horowitz vastaa uusimman tutkimustiedon avulla. Kirjaa ryydittävät kertomukset hänen omasta koirastaan. Horowitz kuvaa myös koirien sosiaalisia ja viestinnällisiä taitoja ja antaa koiranomistajille vinkkejä, miten koiria tulisi lähestyä."
 
Koira puhuu, Natalia Krivolaptsuk
"Ihmisen ja koiran välinen viestintä Natalia Krivolaptsuk on pietarilainen lingvisti ja eläinpsykologi, jonka erikoisala on kielen ja ajattelun rakenneanalyysi. Hän esittelee psyykkiseen toimintaan liittyvän informaatiomallin ja soveltaa sitä koirien psyyken analysoimiseen. Krivolaptsuk on tutkinut koiran ja ihmisen välistä suhdetta lajien ja persoonallisuuksien välisenä suhteena. Hänen mukaansa koiran ja ihmisen välinen sanaton viestintä ei rajoitu pelkkiin äänteisiin ja eleisiin, vaan sitä on mahdollista kehittää huomattavasti pidemmälle. Kirja on lämminhenkinen kuvaus koiran ja ihmisen intensiivisestä vuorovaikutuksesta, Siitä mitä koira voi meille merkitä, mitä se voi meille antaa ja mihin tarvitsemme toinen toisiamme. Jos haluat oppia tuntemaan itsesi, tutustu koiraasi."
Miksi koirasi tietää, milloin olet tulossa kotiin, Rupert Sheldrake
"Tuntuuko sinusta joskus, että koirasi pystyy aavistamaan kotiintulosi ennen kuin se kuulee äänesi tai että se vaistoaa mielialasi. Eläimillä on kykyjä, joita tiede ei ole pystynyt selittämään. Siksi niistä on vaiettu. Cambridgen yliopiston maailmankuulu mutta kiistelty professori Rupert Sheldrake on tutkinut ihmisten ja heidän lemmikkiensä välistä suhdetta sekä eläimillä havaittavia paranormaaleja kykyjä. Hänen teoriansa mukaan lemmikkieläin pystyy muodostamaan ihmisen kanssa ns. morfisen kentän, jonka kautta se vastaanottaa informaatiota telepaattisesti. Sheldrake antaa tieteellisen mutta helppotajuisen selityksen tähän asti pseudotieteenä pidetylle ilmiölle."
 
Hihnan toisessa päässä, Patricia B McConnell 
"Hihnan toisessa päässä tarjoaa uuden ja avartavan näkökulman koiran ja isäntäväen suhteeseen. Kiinnostuksen kohteena on pikemminkin ihminen kuin koira. Eläintutkija ja koirankouluttaja, tohtori Patricia McConnell tarkastelee teoksessaan ihmistä kuin mitä tahansa mielenkiintoista luontokappaletta pohtien miksi käyttäydymme koirien lähettyvillä kuten käyttäydymme ja miten koirat toimemme tulkitsevat. Hän neuvoo, miten voimme kehittää yhteistyötämme nelijalkaisen ystävämme kanssa niin, että se tuo kummastakin esille parhaat puolet. Kirjassa selvitetään muun muassa miksi lemmikki tulee koiramaisesti käyttäytyvän omistajan luo, miksi "johtajuuden" ottaminen suhteessa koiraan voi johtaa vaikeuksiin ja millaisia yksilöllisiä luonteenpiirteitä on sekä koirilla että ihmisillä." Laumanjohtaja, Cesar Millan
"Bestsellerkirjailija ja TV:stä tuttu Cesar Millan on kohonnut yhdeksi tämän hetken suosituimmaksi koira-asiantuntijaksi. TV-sarja Koirakuiskaaja on kerännyt Suomessakin MTV3 Ava:lla omat suosikkikatsojansa, ja viime vuonna suomennetusta samannimisestä kirjasta on otettu jo kaksi painosta. Laumanjohtaja syventää Millanin ajatuksia koiran kasvatuksesta. Selkeä johtaja on tärkeintä mitä koira tarvitsee, ja moni käytösongelma - hyppiminen, aggressio, pelko, hyperaktiivisuus - ratkeaa, kun koiralle osoitetaan johdonmukaisesti sen paikka kodin hierarkiassa. Voimakeinoja ei tarvita. Millan selventääkin uudessa kirjassaan entistä tarkemmin meistä huokuvan energian käsitettä. Tyynen ja itsevarman energian ohella johtajuus osoitetaan toistuvissa tilanteissa, joissa koira usein lipsahtaa pomon asemaan: ruokailu, jälleennäkeminen, lenkille lähtö, vieraiden kohtaaminen. Johtaja syö ensin, menee ulos ensin ja osoittaa esimerkillistä tyyneyttä kohdattaessa. Millan tekee myös teräviä huomioita eri rotujen ominaispiirteistä, jotka on otettava huomioon koiran kasvattamisessa. Teosta värittävät jälleen lukuisat esimerkkitapaukset ja valokuvat Millanin Los Angelesissa toimivasta koirapsykologikeskuksesta."

Rauhoittavat signaalit, Turid Rugaas
"Puheväleihin koiran kanssa! Koirien rauhoittavien signaalien tunteminen on koiranystävälle korvaamaton taito monesta syystä: * Koirat käyttävät signaaleja koko ajan. * Jos ymmärrämme, mitä koiramme yrittää meille sanoa, pääsemme eroon turhista väärinkäsityksistä. * Koiranomistaja voi oppia itse käyttämään rauhoittavia signaaleja ja kommunikoimaan niiden avulla koirien kanssa. Norjalainen Turid Rugaas kertoo kirjassaan koirien käyttämistä rauhoittavista signaaleista. Opi sinäkin tarkkailemaan ja ymmärtämään koiraasi. Ryhdy käyttämään rauhoittavia signaaleja koirien tapaan, niin koirasi tietää, mitä haluat sille sanoa. Kirjan avulla pääsette todellisiin puheväleihin!

Kuuntelen koiraani, Jan Fennell
"Englantilaisen koiragurun, Jan Fennellin, Kuuntelen koiraani on koirankoulutuksen perusteos, maailmanlaajuinen bestseller, joka uudisti ilmestyessään perinteisiä koulutusmenelmiä. Fennellin koulutusmenetelmässä avainsana on laumanjohtajuus - sen saavuttaminen ja säilyttäminen joka tilanteessa. Koiraa ei pidä kasvattaa kuin lasta vaan kuin laumaeläintä, jonka tulee tietää paikkansa hierarkiassa. Fennellin opeilla omistaja saa hyvin käyttäytyvän lemmikin ja koirakin on onnellinen - se saa olla koira!" 


 Pennun kasvatus, Tuire Kaimio
"Pennun kasvatus on selkeä ja syvällinen tietokirja, jonka avulla uuden koiran omistaja ei jää lemmikkinsä kanssa pulaan missään arkipäivän tilanteessa. Selkeästi jaksotetut luvut ja havainnolliset nelivärikuvat käsittelevät koiran kouluttamisen ongelmakohtia lemmikin eri ikävaiheissa, pennusta murrosikään ja täysikasvuiseksi.Mistä voi tietää, mikä koirarotu sopii parhaiten lemmikiksi lapsiperheeseen? Kuinka koira saadaan rauhoittumaan, kun san kynsiä leikataan tai kun sen pitäisi pärjätä kotona yksin? Teoksessa opastetaan koiran mielenterveydelle tärkeän virikkeellisen toiminnan löytämisessä. Lisäksi kirjassa annetaan vinkkejä, kuinka eriluonteisten pentujen kehityksen tukemisessa onnistutaan. Kirja sopii mainiosti myös aikuisen koiran opettamiseen.Pennun kasvatus on 2000-luvun koirakirjojen ehdoton ykkönen. Kirjan sisältö on uusittu viimeisimmän tutkimuksen mukaiseksi ja sitä on laajennettu tuoreilla harjoituksilla. Tuire Kaimio on Suomen tunnetuin eläintenkouluttaja ja koirakansan arvostama tietokirjailija. Hänen viimeisin teoksensa on Koirien käyttäytyminen." 
 Koirien käyttäytyminen, Tuire Kaimio
"Kattavin suomalainen tietolähde koirien käyttäytymisestä Koirien käyttäytyminen on erinomainen hakuteos kaikille, jotka haluavat perehtyä koiransa mielenliikkeisiin. Pitkällisen taustatyön tuloksena syntynyt kirja vastaa myös koira-alan ammattilaisten ja koirankouluttajien sekä kasvattajien tiedontarpeeseen. Tiedämme miten sudet käyttäytyvät, mutta miten eläisivät koirat, jos voisivat valita? Nykytutkimuksen valossa vastaus koiran käyttäytymiseen löytyy ennemmin kylien liepeillä eläviä puolikesyjä koiria kuin susia tarkkailemalla. Sitä kautta paljastuvat monet lemmikkikoirienkin arvoitukseksi jääneet toimintatavat. Teoksessa perehdytään syvällisesti lajin kesyyntymishistoriaan, koiran synnynnäiseen ja sosiaaliseen käyttäytymiseen ja oppimiseen sekä tyypillisimpiin ongelmia aiheuttaviin luonteenpiirteisiin. Tuire Kaimio on Pohjoismaiden tunnetuin eläinnäyttelijöiden kouluttaja sekä pidetty käytännön koulutuskurssien pitäjä. Hänen edellinen koirakirjansa, Pennun kasvatus, on alan moderni klassikko. Arvostettu eläinvalokuvaaja Minna Tallberg on tallentanut kuvitukseen koirien käyttäytymisen hienoimmat vivahteet. Kuvat on otettu nimenomaisesti tätä kirjaa varten." 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit otetaan ilolla vastaan!