sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Luonteesta ja sen testaamisesta

Lueskelin luonnetesti-juttuja vanhoista Unkarinpaimenkoirat lehdistä ja mieleeni tuli että mehän käytiin Uulan kanssa eräänlaisessa testissä jo huhtikuussa. Virallisiin luonnetesteihin meillä ei ole asiaa ennen ensi kesää, mutta kaikki info oman koiran luonteesta ja ominaisuuksista kiinnostaa suunnattomasti. Ja kun sopivasti olimme käymässä sisareni luona Raumalla, varasin ajan koirakoulu Lunatanille neuvolatunnille. Siskoni koirat ovat käyneet Lunatanin koulutuksissa, joten hän osasi suositella Virpiä. No, joku voi tietysti ajatella että tuonkin rahan olisi voinut käyttää johonkin muuhun... Tietty, mutta halusin käyttää sen just tähän! :)

Kuvan koira liittyy tapaukseen
Testi noudatteli joiltain osin luonnetestiä, kolinatynnyri, haalari ja kelkka, ja muutoin seurattiin koiran (ja omistajan) käyttäytymistä ihan normaalissa ulkoilutilanteessa, ensin hihnassa ja sitten irti. Liitän tähän Virpiltä saamani kommentit Uulan käyttäytymisestä ja hänen näkemyksensä koirasta sillä hetkellä.

- - -
"Tämä ei suinkaan ole mikään virallinen luonnetesti, vaan pikemminkin käyttäytymistesti, minkä perimmäisenä tarkoituksena on kartoittaa koiran ja omistajan suhdetta.

”Kolinatynnyri” Hyvä hermorakenne, palautuu nopeasti. Reagoi kolinaan, mutta palautui heti, eikä hetken kuluttua edes muistanut koko tynnyriä, vaan lompsi ohi ihan muina miehinä. Ei pehmeyttä havaittavissa.

”Haalari” Ei kokenut haalaria uhkaavana, ei kokenut tarvetta puolustaa omistaa. Erittäin rohkea koira. Itsenäinen; hyvä piirre koirassa, mutta luo enemmän haasteita omistajalle. Koira ei ollut juurikaan kiinnostunut omistajan näyttämästä haalarin hihasta, vaan tsekkasi haalarin itsekseen, totesi täysin vaarattomaksi ja menetti nopeasti kiinnostuksensa haalariin.

”Kelkka” Ei aggressivisuutta. Olisi mieluiten paennut tilanteesta. Tuli kelkan luo kun omistaja kutsui, mutta hetkeksi meni maate omistajan kylkeen…ei tiennyt miten toimia, mutta palautui nopeasti ja sen jälkeen kelkka oli ok. Usein koirat reagoivat näin jos taustalla on esimerkiksi epäluuloisuutta vieraita (usein miehiä) kohtaan. Tässäkin itsenäisyys tuli ilmi, eli omistajan tarjoama hiha ei kelvannut, vaan koira halusi tutkia kelkan itse. Koira käyttäytyi samalla tavalla hihnassa ja vapaana, kertoo hyvästä suhteesta omistajaan.

Yleistä:
Nuori pumi uros, hieno yksilö. Ei höntyile turhia, rohkea ja reipas! Mielestäni sopisi jalostuskäyttöön. Toki tulee huomioida koiran nuori ikä eli kehitys on kesken ja luonne vielä muokkautuu ja koira hakee paikkaansa. Hyvä suhde omistajaan testi tilanteessa, mutta pieniä merkkejä tulevaisuuden ”mahdollisista ongelmista”. Koira vetää hihnassa herrasmiesmäisesti, ei kisko, mutta hihnassa pieni kireys lähes koko ajan lenkillä. Myös hihnassa ruopimiseen kannattaa puuttua.

Erittäin tasapainoinen nuori koira. Kestää arkielämän haasteet ja omistajan ”mahdolliset mokat”. Ei saa kohdella missään nimessä silkkihansikkain."
- - -

Todella jännä nähdä minkälaisia tuloksia saadaan sitten ihan oikeesta luonnetestistä ja mihin suuntaan koira on kehittynyt. Lisäksi haluan kantaa oman korteni kekoon, jotta pumeille saataisiin mahdollisimman paljon testituloksia. Hmm, Kajaanissa näyttäisi olevan lokakuun puolivälissä karhu- ja susitestipäivä, joten taidan hassata vähän lisää rahaa ja käydä katsomassa miten Uula suhtautuu suteen.

Kuinkas moni teistä on käyttänyt koiransa luonnetestissä? Minkälaisin tuloksin ja millainen kokemus on ollut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit otetaan ilolla vastaan!